Ljeto na ISU - International Space University

Wednesday, Jul 31, 2019
Mirta at ISU

Nakon dugotrajne pripreme, prijave i evaluacije naša Mirta Medanić, inače na poziciji program managera, dobila je priliku provesti 2 mjeseca pohađajući ljetni tečaj na ISU-u, Međunarodnom svemirskom sveučilištu u Strasbourgu. Osjetivši želju da nauči nešto novo, ali i obnovi znanje te stvori nove kontakte za buduće projekte spakirala je kofere i odvažila se provesti ljeto u sklopu interdisciplinarnog programa koji obuhvaća teme od znanosti pa sve do svemirskog prava.

Za vrijeme boravka u Strasbourgu, grupa od 30-ak mladih stručnjaka iz NASA-e, ESA-e, Airbus-a, UEA Space Agency, The Great Wall of China itd. ima izazovan tempo i svatko ima svoju ulogu na različitim projektima na kojima surađuju. Jedan od njih bio je programirati mikrokontroler za Attitide Determination and Control System, instrumenta za stabilizaciju satelita važnog prilikom promatranja Zemlje. Drugi projekt uključivao je rad na autonomnom telekomunikacijskom uređaju za Mjesec. Tim u kojem je bila Mirta sa svojim robotom Rosie koji se samostalno kreće kroz prostor pomoću 3 senzora osvojio je 2. mjesto na natjecanju iz robotike. :)

Uz svakodnevna predavanja od jutra do navečer polaznici tečaja imaju priliku sudjelovati i u različitim zabavno-edukativnim aktivnostima poput susreta s astronautima, team-buildinga, tematskih kulturnih večeri, ali svako toliko imaju i ispite koji obuhvaćaju odslušano gradivo.

Mirta nam se redovito javlja s dojmovima za koje vjerujemo da je teško sažeti u nekoliko redaka tako da ćemo tek nakon njenog povratka imati priliku podijeliti više zanimljivosti koje se vežu uz njen boravak na Međunarodnom svemirskom sveučilištu.